maandag 13 februari 2012

Bezit en gebruik van laserpennen en laserpointers.

- Op 2 februari 2012 tijdens een busrit speelt M.A. (15j) uit Kinrooi met een laser. Hij schijnt hiermee in het rond. Door reflectie van de lamp in spiegels geraakt de busbestuurster licht gekwetst en één dag werkonbekwaam. Een inspecteur van de PZ Maasland die als passagier op de bus zit neemt het verboden wapen. De PZ Maasland  wenst de bevolking te waarschuwen ivm gebruik van laserpennen.

De lasers worden ingedeeld in vier categorieën, m.n. I, II, IIIA, IIIB en IV. De twee eerste categorieën zijn in de meeste EU-Landen, vrij te koop. De eerste categorie zit bvb. in CD-spelers als lezer, de tweede categorie heeft o.a. betrekking op de laserpointers. De straal van Cat II wordt beschouwd door de wereld gezondheidsorganisatie als onschadelijk voor zover er niet in de straal gekeken wordt". De aanschaf van lasers van de cat. III en hoger is in principe niet mogelijk omdat zij gezondheidsrisico's kunnen opleveren (oogschade en blindheid). Doch door de verkoop via internet stellen wij vast dat sterke, gevaarlijke lasers vooral bij jeugdigen, worden aangetroffen. Jongeren noch hun ouders zien het gevaar van deze toestellen in.
De wapenwet van 8 juni 2006 geeft een omschrijving van deze toestellen in artikel 3, § 1, 1° en catalogiseert dit tuig als verboden wapen, met name “blindmakende laserwapens”.
In verschillende EU-Landen is de verkoop en het bezit van lasers vanaf cat III verboden voor particulieren met enige uitzondering voor bepaalde technische toepassingen.
Indien men met een laserpen de bestuurders van voertuigen hindert kan dit als verkeersagressie worden weerhouden. Het gebruik van de laserpointer kan een gevaar betekenen voor het leven en de integriteit van personen en de veiligheid van goederen.
Om deze reden hebben nogal wat scholen het gebruik en bezit van laserpointers gereglementeerd in een intern schoolreglement (gebruik enkel voor didactisch gebruik).

De politie zal toezicht houden op het bezit en gebruik van laserpennen en laserpointers. Bij inbreuken zal er onverwijld worden geverbaliseerd en overgegaan tot inbeslag name. Ouders letten best op dat hun kinderen niet onrechtmatig in het bezit van deze “gevaarlijke tuigen” worden bevonden.


Professionele groene laserpen 200MW