donderdag 25 juli 2013

Weet wat wiet was!


Op 24 juli werd tijdens een huiszoeking in de Middenstraat te Stokkem een kleine cannabisplantage ontdekt. De plantjes waren o.a. verstopt in een kleerkast.

Dit jaar werden door de politiezone Maasland reeds 10 cannabisplantages opgerold.

Het kweken van enkele plantjes lijkt misschien onschuldig, doch het is en blijft strafbaar. Bovendien is het kweken ook levensgevaarlijk!
...
De teelt en de handel van hennep zijn steeds vaker in handen van zware criminelen. Kleine telers worden steeds vaker het slachtoffer van geweldsdelicten en ripdeals door georganiseerde bendes. Maar er zijn meer risico´s. Ook de kans op brand, ontploffing, water- en stankoverlast is zeer groot.

BRAND- EN ONTPLOFFINGSGEVAAR
Hennepplanten hebben veel licht nodig. Voor een snelle groei zijn lampen met een hoog wattage nodig. Deze gloeilampen branden weken lang, dag en nacht. Omdat hoge energiekosten de winst drukken wordt de stroom vaak illegaal ‘getapt’. De wirwar van kabels en transformatoren levert gevaarlijke situaties op, omdat bij kortsluiting en oververhitting de stoppen niet doorslaan. Zo is de kans op brand en ontploffing zeer groot!

GEVAARLIJK VOOR DE GEZONDHEID
Voor de wietteelt worden op grote schaal pesticide en zoutzuur gebruikt. Deze bestrijdingsmiddelen kunnen zorgen voor ademhalingsproblemen en zelfs voor schade aan de luchtwegen. In de meeste hennepkwekerijen wordt met automatische sproei-installaties water verneveld om een vochtig klimaat te creëren. Die waterdruppels zijn een broedplaats voor legionella. Besmetting met de bacterie kan een dodelijke afloop hebben.

SCHADE AAN DE WONING
Thuisteelt is ook schadelijk voor de woning. Door de hoge luchtvochtigheid en warmte die nodig zijn voor de teelt, ontstaat schimmelvorming en houtschimmel. De woning daalt hierdoor fors in waarde en het kost veel geld om alles weer in een normale, bruikbare staat te krijgen.

Ter info:
Op het telen van drugs staan gevangenisstraffen tot 5 jaar en/of geldboetes tot 100.000€ en verbeurdverklaring van alle goederen die met de plantage te maken hebben (bvb uw woning, uw voertuig,…). Bovendien draai je op voor de kosten van o.a. de opruiming en kunnen nutsbedrijven ook hun kosten op de kweker verhalen.

Bezin dus eer je begint!