dinsdag 22 oktober 2013

Overleg bestuur vzw El Hidaya (moskee) en burgemeester Maaseik


Op 21 oktober vond een overleg plaats tussen de burgemeester Jan Creemers en leden van het bestuur van het ontmoetingscentrum El Hidaya. Bij het overleg was ook de dienst maatschappelijke integratie en de lokale politie betrokken. Er werd, met resultaat,  in alle openheid gepraat over een aantal hangende problemen.

Een belangrijk item was het probleem van de vertrekkers naar Syrië. Zowel vanuit de Marokkaanse gemeenschap als vanuit het stadsbestuur werd de behoefte aangevoeld om samen te werken naar jongeren die een meer radicale weg zouden willen bewandelen. Er werd een ernstige aanzet gegeven tot een multidisciplinaire aanpak: begeleiding vanuit het ontmoetingscentrum en vanuit de dienst maatschappelijke integratie, contacten met en inbreng vanuit scholen, centra voor leerlingenbegeleiding, jeugdorganisaties, … . Vervolgafspraken om het geheel handen en voeten te geven, werden gemaakt.

Ook werd er gesproken over een stappenplan om het ontmoetingscentrum te laten erkennen als moskee. Wellicht kan zo ook gemakkelijker toegang gevonden worden tot een Iman met kennis van de Nederlandse taal, toegankelijker voor jong en oud, binnen en buiten de moskee.

Tevens werd aandacht besteed aan de organisatie van het Offerfeest 2014 en mogelijke andere (feestelijke) activiteiten ter bevordering van het wederzijds respect.