maandag 8 maart 2010

Persbericht Binnenlandse Zaken: aanmelding alarminstallaties

...
Alarmsystemen die zijn aangesloten op een alarmcentrale worden automatisch geregistreerd bij Binnenlandse Zaken. Alarmsystemen die niet zijn aangesloten, worden sinds 1 september 2009 geregistreerd via www.police-on-web.be. Deze aangifte kan tot nu toe enkel online gebeuren met elektronische identiteitskaart en een kaartlezer of gratis ‘token’. De aangifte moet ook jaarlijks hernieuwd worden.

Omdat nog onvoldoende mensen hun alarmsysteem aangegeven hebben, is de registratieperiode nu met vier maanden verlengd van 1 maart naar 1 juli 2010.

Callcenter
Voor mensen die er niet in slagen om de registratie via de website in orde te brengen, kijkt de FOD Binnenlandse Zaken ook uit naar de mogelijkheid van telefonische registratie. Dit moet de toegankelijkheid van het registratiesysteem verhogen voor mensen zonder internetverbinding. Binnenlandse Zaken hoopt tegen begin mei 2010 een callcenter klaar te hebben waar je je alarmsysteem telefonisch kan aangeven.
Het organiseren van een dergelijk callcenter vergt enig overleg en voorbereiding. De persoon die telefonisch aangifte doet, moet bijvoorbeeld met honderd procent zekerheid kunnen worden geïdentificeerd. Bovendien moet de privacy van betrokkenen volledig gerespecteerd en gegarandeerd kunnen worden.


Praktisch:
o Voor technische problemen met de online registratie via www.police-on-web.be kan je terecht bij de helpdesk van de Federale Overheidsdienst voor Informatie- en Communicatietechnologie (FEDICT): 078 15 03 11 (keuze 4).
o Alle nodige informatie over de registratie van het alarmsysteem staat in de brochure ‘Geen nodeloos alarm. Spelregels bij inbraakalarmen’. U vindt deze brochure terug op www.besafe.be (rubriek ‘publicaties’) .