dinsdag 24 september 2019

Vuur, vonk en vuil!



24-09-2019

  • Schoorsteenbrand op Lijsterbessenstraat te Maaseik om 01.00 uur. Brandweer TP, alles al opgelost alvorens onze aankomst. Ketel werd voor de eerste keer aan de gang gezet.
  • Stroompanne op daalderdijk te Dilsen om 06.45 uur. Algemene panne in de straat en woningen, Fluvius komt ter plaatse.
  • Milieuhinder op Steenkuilstraat te Dilsen om 12.00 uur. In de straat zijn ze slijpwerken aan het uitvoeren zonder enige bescherming tegen het stof. Stof vliegt door de hele straat. Ter plaatse, werken reeds beëindigd.
schoorsteenbrand voorkomen

Oorzaken schoorsteenbrand

Je krijgt te maken met een schoorsteenbrand als brandbaar materiaal in het rookkanaal vlam vat. Het kan daarbij gaan om een vogelnest, bladeren of een andere verstopping.
Het is ook mogelijk dat verbrandingsresten (roetaanslag), die zich aan de wand van het rookkanaal ophopen, vlam vatten. Dat is vooral het geval bij houthaarden of kachels op kolen of mazout. Bij gashaarden is een schouwbrand eerder zeldzaam, aangezien ze bijna geen vervuiling in het rookkanaal met zich meebrengen.
Hoe kan je een schouwbrand herkennen? Aan een sterke rookontwikkeling, die ook in huis terecht kan komen, en een loeiend geluid in de schoorsteenwand. Ook een abnormaal warm rookkanaal, een sterke roetgeur en vlammen die soms ook uit de schoorsteen komen, wijzen op een schouwbrand.