zaterdag 3 januari 2009

Onvoorbereid schaatsen = levensgevaar !!


Vanmiddag is op de visvijver Leuwerik (Maaseik) een schaatser door het ijs gezakt. Gelukkig kon een toevallig passerende jogger de onfortuinelijke schaatser uit het water halen: chapeau voor deze man. De schaatser bracht het er met veel geluk levend vanaf en werd met ernstige onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis overgebracht.

Het ijs is echt nog niet veilig, het wordt maar echt betrouwbaar met meer dan 10 cm, liefst 16 cm. Vermijd altijd ijsopervlakte met een diepe(re) ondergrond: visvijvers, grindgaten, kanaalarmen, ... . De veiligste plekken zijn in het algemeen uiterwaarden (en andere ondergelopen stukken land), ondiepe bosvennen, landijsbanen en smalle boerensloten.

Ga niet alleen op pad en schaats niet in het donker. Schaats niet te snel op stukken die je (nog) niet kent. Hou voldoende afstand van elkaar. Bedenk dat ijs aan de walkant waar de zon op staat altijd zwakker is. Let extra op bij begroeiing, watervogels en kistwerken, het ijs is daar altijd dunner!

Ook bij alle voorzorgsmaatregelen en voorzichtigheid gaat het vaker mis op natuurijs. Natuurijs blijft onvoorspelbaar. Het komt regelmatig voor dat schaatsers in een wak terechtkomen. Er wordt gedacht dat het uit een wak klimmen even makkelijk is als erin komen. Dit is niet zo. Het natte ijs aan de rand van een wak is zeer glad. Je hebt dus geen grip. Bovendien brokkelt de rand van het dunne ijs makkelijk af. Een echte 'dooddoener' is de gedachte: ‘ik kan toch zwemmen’. Het grote gevaar is niet de verdrinking, maar de onderkoeling. In het koude water treedt onderkoeling binnen enkele minuten op. Door onderkoeling neemt de controle over de spieren af en wordt zwemmen onmogelijk. Dus moet je zo snel mogelijk uit het water zien te komen. Ook nadat je weer op het ijs bent geklommen is het belangrijk om zo snel mogelijk de afkoeling te stoppen. Trek dus zo snel droge kleding aan. GEEF NOOIT ALCOHOL AAN EEN ONDERKOELD PERSOON!

Wat doe je als een ander door het ijs is gezakt?
Denk altijd om uw eigen veiligheid. Blijf op afstand van het wak. Wanneer je ook zelf in het water komt te liggen wordt het probleem alleen maar groter. Wees ook hier weer beducht voor onderkoeling. Waar je ’s zomers nog een drenkeling na kan springen is dat in de winter erg riskant.
Bind indien nodig jassen aan elkaar of bind er een sjaal of lange broek aan. Verzwaar het gooi-einde met iets om het gooien te vergemakkelijken. Een plank, ladder of tafel kan handig zijn.


Meer informatie:
Stichting veilig naruurijsverkeer: http://www.xs4all.nl/~heuzen/
Hulpverleners die mee door het ijs zakken (opeenvolgende beelden geven weer hoe hulpverleners slachtoffer worden ...): http://verdrinking.onderkoeling.nl/IJsdrama%20Urk241207--klein.gif
of nog meer informatie door bijvoorbeeld 'veilig ijs' in te brengen in een internet zoekmachine ...
Met dank aan http://www.arnhemse-reddingsbrigade.nl/informartie/ voor de toepasselijke cartoons.