vrijdag 21 mei 2010

STAD MAASEIK ZOEKT ...

...

De stad Maaseik een enthousiaste vrijwilliger voor het project ‘buurtbemiddeling’ dat in de loop van 2010 start.

Beter een goede buur dan een verre vriend. Maar wat als buren niet meer met elkaar overeenkomen? Als een conflict blijft aanslepen en betrokkenen er zelf niet meer in slagen tot een oplossing te komen, dan kan buurtbemiddeling een uitkomst bieden.

Een bemiddelaar brengt buren samen voor een gesprek en ziet erop toe dat elke partij de kans krijgt om zijn frustraties en emoties te verwoorden maar ook zijn verwachtingen aan de ander duidelijk te maken. De bemiddelaar leidt het gesprek in goede banen en neemt zelf een onpartijdige positie in. Zo kunnen buren het probleem zelf oplossen. Bemiddeling vermijdt dat conflicten escaleren en verbetert de communicatie en het leefklimaat in de hele buurt. Bovendien kan een tussenkomst van politie en justitie vermeden worden.

Stad Maaseik start voorlopig met 1 bemiddelaar die op vrijwillige basis werkt, met een kostenvergoeding. Er wordt gezorgd voor een goede omkadering o.a. een korte cursus, een inloopperiode om praktijkervaring op te doen en begeleiding door een medewerkster van de stad. Om geïnteresseerde vrijwilligers meer uitleg te geven over ‘buurtbemiddeling’ en over de rol en taken van een bemiddelaar, organiseert Stad Maaseik een infomoment op dinsdag 22 juni 2010 om 19u30 in het cultureel centrum, Scholtisplein 1 in Neeroeteren. Er kan dan ook geluisterd worden naar de ervaringen van een bemiddelaar uit een andere gemeente. Iedereen is welkom. Gelieve op voorhand wel een seintje te geven, dan hebben we enig idee hoeveel personen aanwezig zullen zijn.

Contactpersoon: Liesbeth Bleux, dienst maatschappelijke integratie Stad Maaseik 089/56 05 69 of liesbeth.bleux@maaseik.be

...