donderdag 22 september 2011

Infobrief : Opgefokte Bromfiets - Mogelijkheid tot preventieve meting.


Gerechtelijk arrondissement
TONGEREN
Politie MAASLAND
Maastrichtersteenweg 21
 3680 Maaseik
Tel. : 0032.89/56.92.11

INFOBRIEF

OPGEFOKTE BROMFIETS



Bromfietsen doen de harten van heel wat jongeren sneller slaan. Maar een bromfiets brengt ook een grote verantwoordelijkheid mee en de wetgeving is best streng.

Een bromfiets klasse A mag maximaal 25 km/u kunnen rijden. Een bromfiets klasse B mag maximaal 45 km/u kunnen rijden. Het gaat dus om de snelheid die je kan rijden. Het gaat niet noodzakelijk om de snelheid die je op dat moment effectief rijdt. Als je trager rijdt dan toegelaten, maar door een meting blijkt dat je sneller kan rijden, dan ben je strafbaar.
De wet beschouwt bromfietsen die te snel kunnen rijden als motorfietsen. Daaruit volgt dat ze de wet overtreden op meerdere, ernstige vlakken: niet meer verzekerd, meestal geen geschikt rijbewijs, geen inschrijving, technisch niet in orde… Dit alles kan bij ongeval heel ernstige financiële gevolgen hebben voor de bromfietsbestuurder en zijn familie. We zwijgen nog van het verdriet bij een zwaar ongeval door ernstige kwetsuren of erger…

De politie kan de snelheid van een bromfiets meten op basis van een snelheidsradar of met een speciaal toestel genaamd curvometer, waarbij een speciale procedure wettelijk bepaald werd.

Iedere bromfiets wordt eerst onbelast gemeten.
Wordt een snelheid gemeten van minder dan 40 km/u, dan wordt de gemeten snelheid verminderd met een correctie van 10 km/u. Het resultaat daarvan levert de gecorrigeerde snelheid op.
Een voorbeeld. Een bromfiets haalt onbelast 35 km/u. Verminderd met 10 km/u levert dit een snelheid op van 25 km/u. deze bromfiets in orde.
Een ander voorbeeld. Een bromfiets haalt onbelast 38 km/u, min 10 km/u, dat geeft dus een snelheid van 28 km/u. Een bromfiets klasse B is in dit geval in orde. Een bromfiets klasse A is strafbaar.

Als er een snelheid gemeten wordt van meer dan 40 km/u, dan moet er bijkomend een belaste meting uitgevoerd worden. De berijder (of een politieman) neemt plaats op de bromfiets tijdens de meting. Het resultaat van de belaste meting wordt verminderd met een correctie van 8 km/u en zo wordt de gecorrigeerde snelheid bekomen.
Een voorbeeld. Een bromfiets haalt onbelast 54 km/u. Er wordt bijkomend een belaste meting gedaan met als resultaat 52 km/u. Verminderd met 8 km/u levert dit een gecorrigeerde snelheid op van 44 km/u. Een bromfiets klasse A is in overtreding. Een bromfiets klasse B is in dit geval in orde.
Een ander voorbeeld. Een bromfiets haalt bij belaste meting 58 km/u. Verminderd met 8 km/u levert dit een gecorrigeerde snelheid op van 50 km/u. Dat is meer dan 45 km/u. De bromfiets in overtreding.

Bromfietsen die te snel kunnen rijden worden door de politie op bevel van het Openbaar Ministerie te Tongeren voor de duur van 30 dagen ingehouden, getakeld en gestald op kosten van de overtreder. Na die 30 dagen haalt de overtreder bij de politie een proces-verbaal van waarschuwing en krijgt de toestemming zijn bromfiets binnen 14 dagen te laten herstellen. De opdrijfstukken moeten weggenomen en vervangen. Een erkende handelaar stelt de bromfiets af op zijn wettelijke snelheid. De politie moet hiervan een afstellingattest krijgen en wij moeten de bromfiets opnieuw meten met de curvometer. Als de bromfiets in orde is, mag hij terug op de weg gebruikt worden. Het afhalen en voorvoeren ter controle moeten gebeuren met/op een aanhangwagen,busje…. De rechterlijke instanties bepalen of er nog een andere straf/boete volgt.  Vluchten, zich misdragen tijdens de controle of vroeger al hiervoor in de fout gegaan zijn, kan de strafmaat opvoeren.

WAARSCHUWING: Buitenlandse bromfietsen worden op dezelfde wijze behandeld. In hun land van herkomst kunnen de regels en meetmethoden anders zijn, maar de Belgische wet telt zonder discussie!

Wie twijfelt of zijn bromfiets aan de Belgisch normen voldoet kan een afspraak met ons maken voor een vrijblijvende preventieve meting. Bromfietsen kunnen echter naderhand makkelijk opgevoerd worden en vaak verandert de snelheid van een bromfiets door gebruik vanzelf. De preventieve meting is dan ook geen garantie voor de toekomst. Indien U twijfelt of Uw bromfiets al dan niet te snel gaat, kunt U steeds een afspraak voor een preventieve meting (089569211).

Zich verplaatsen met een opgedreven bromfiets gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
Er zullen acties volgen.